U bent hier : Testritten voertuigen > Ford > Kuga 2.5T Titanium 5-aut - 200 pk
Testverslag van de Ford Kuga 2.5T Titanium 5-aut - 200 pk
Type : SUV
Prijs van het testexemplaar : 41 060 €
Max. vermogen : 200 pk bij 6 000 tr/min
Max. koppel : 320 bij 1 600 tr/min
Gewicht : 1 653 kg
Vermogen/Gewicht : 89 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 225 gr/km
L x b x h : 4 544 x 1 862 x 1 710 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 244 gr/km
  • CO = 0,245 gr/km
  • NOx = 0,061 gr/km
  • HC = 0,017 gr/km
  • HC + NOx = 0,078 gr/km
  • Partikels = 0,000 gr/km

Autonomie : 56 liter = 590 km
Verbruik
   • van de test : 9,5 l/100
   • op computer : 9,8 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 10,3 l/100
   • Test/Computer : -3 %
   • Test/Theoretisch : -8 %
 

Hoog gezeten achter het stuur wordt de bestuurder van een Kuga geleid door de twee vinnen op de motorkap, in een stilte die hoogst uitzonderlijk is voor een 4x4, zelfs voor een berline van die prijscategorie. Af en toe vang je een glimp op van het motorgeluid bij de acceleraties, die de vijfcilinder van Volvo met evident plezier aankan.  Het blok van deze Zweedse constructeur wordt ook gebruikt in de Focus ST en RS, de Mondeo en de S-Max, uiteraard telkens aangepast aan het model. Tweehonderd pk en driehonderd twintig Newton meter, lineair tussen 1600 en 4000 toeren per minuut, puur dagelijks plezier…

De 5-tronic Durashift versnellingsbak die de overbrenging van dat koppel verzekert is soepeler geworden. Hij wordt geproduceerd door Aisin en loopt vlotjes doorheen alle rijomstandigheden. Je kan kiezen tussen drie verschillende selectiemodes: de automatische mode voor een comfortabele en relaxte rijstijl, een sport mode die kortere reactietijden heeft en tenslotte een manuele mode waarbij de rijder zelf volledige controle heeft over de versnelling die hij kiest. Dit laatste is bijvoorbeeld heel interessant bij afdalingen in de bergen op minder vaste ondergrond. Gesofisticeerde procedures zorgen voor de souplesse bij het schakelen en de transmissie past zichzelf aan zodat ze steeds in het optimale bereik functioneert waardoor u het schakelen helemaal niet voelt. 

Een ander voordeel dat helemaal kadert in het dagdagelijkse leven van vandaag komt rechtstreeks voort uit die aandrijving. De invoerder had ons opzettelijk dezelfde wagen meegegeven die we in mei reeds hadden getest. Destijds had hij amper drieduizend kilometer op de teller staan en we kwamen tot een verbruik van iets boven de elf liter uit. Deze keer stonden er veertienduizend kilometers op de teller en kwamen we toe met minder dan tien liter per honderd kilometer. Het feit dat de wagen nu al goed gerodeerd was, de weersomstandigheden eind augustus ook wat gunstiger waren, hoewel we af en toe wel eens te kampen hadden met een onweer, en de afstanden van onze trajecten iets langer waren wat de invloed van de temperatuur op het blok verminderde kan dit zeker en vast deels verklaren. Maar tijdens onze tweede test deden we ook stadstrips en gingen we naar de bergen, waar de paarden al hun krachten nodig hebben om goed te functioneren en bijgevolg ook gulziger zouden moeten zijn. 

De Titanium versie die wij testten blinkt uit door een overvloed aan uitrusting. Boven op de lederen en aluminium afwerking binnenin heeft deze versie ook een snelheidsregelaar, een “Ford Power” startknop waardoor u uw sleutel gewoon in uw zak kunt laten steken en u gemakkelijker in en uit de wagen kunt wanneer u de handen vol hebt. De achteruitrijcamera, de parkeersensoren, het automatisch ontsteken van de lichten en de ruitenwissers, de warmtewerende verwarmbare voorruit en het bandendrukcontrolesysteem vervolledigen het aanbod. Deze strategie van Ford is bedoeld om kopers te overtuigen: een zo volledig mogelijk accessoireaanbod aan een scherpe prijs. 

Diegenen onder u die veel kilometers afleggen kennen ongetwijfeld wel de twaalf Volt voedingen voor GSM’s, foto apparaten, DS, playstations etc. Er bestaan ook transformators die kunnen aangesloten worden op de sigarettenaansteker. De ingenieurs van Ford hebben één van die transfo’s achteraan ingewerkt, tussen de twee voorzetels. Er zit een 230 Volt stekker die een vermogen van honderd vijftig Watt aankan. Om de PC op te laden of te gebruiken tijdens de rit is dit uiterst praktisch.

Het Easy Fuel systeem maakt tanken zonder dop mogelijk en bovendien is het voorzien van een unieke beveiliging die het tanken van de verkeerde benzine uitsluit. De diameter van de opening komt precies overeen met die van de tankpistolen van de benodigde brandstof dankzij een speciale klep. Bovendien blijf je ook gevrijwaard van vuile handen omdat je het koetswerk niet meer moet aanraken om de klep te openen en geen benzinedop meer hoeft te verwijderen om te tanken. 

Van de wegligging van een Kuga moet je geen wonderen verwachten. Ondanks het feit dat ze de laatste jaren sterk geëvolueerd zijn bestaan er toch nog tal van redenen waarom een 4x4 slechtere wegeigenschappen heeft dan een berline of een break : gezien de vormgeving is dat ook maar normaal. Banden met bredere flanken, een hoger zwaartepunt, meer gewicht, meer windoppervlak, allemaal eigenschappen die ervoor zorgen dat ze inzake wegligging nooit kunnen concurreren met wagens als een Focus RS bijvoorbeeld, wiens chassis en kleine bandenmaat om maar twee voorbeelden op te noemen zorgen voor een dynamischer rijgedrag zonder onophoudelijk te hotsen op de straat. 

En dat is goed om weten zodat u zich een aangepaste rijstijl kunt aanmeten op de straat, vooral als u passagiers meeneemt. De verhoogde 4x4 breaks hebben dan wel weer voordelen als het op ruimte binnenin aankomt, op laadcapaciteit of gemoedsrust bij slecht weer. Besneeuwde wegen in de winter of blanke straten na een stortvlaag zijn meestal koude kunstjes voor dit soort wagens. En dat ondervonden wij aan den lijve toen we de “Col de Bussang” doorstaken en tal van wagens aan de kant zagen staan wachten tot de stortvloed voorbij zou gaan. 

 

 

© André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
September 2009


 

 

 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com